Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28656143
   « Vissza

Napelem rendszerek – társasházakon is

 « Cikkek és hírek 
2021. október 14.
 

A XVI. kerület a fővárosi kapacitás sorrend élén

Tovább tart a napelem-boom. Ennek fő oka, hogy tartós maradt a napelemek anyagköltségének 10 éve bekövetkezett drasztikus, a 2005-ös árszinthez képest 50-60 százalékos csökkenése és a pályázati lehetőségek által, a rezsicsökkentés ellenére is beláthatóbb idejű megtérüléssel kalkulálhatnak a telepítők.

kepfile

A káposztásmegyei társasház Megyeri út felőli oldala: az első hónapok adatai visszaigazolták a kalkulációt.

  Az energiahivatal statisztikái szerint 2019 óta a fővárosban a beépített napelem kapacitások összességének kerületi sorrendjét a XVI. kerület vezeti. Ha az egy lakosra jutó napenergiát nézzük, a kertváros akkor is dobogós.
   Új jelenség, hogy a családi házak, üzemek és intézmények mellé belépnek telepítőként a társasházak. Zuglóban, az Ötvenes utca 3-ban idén elkészült 12 lakásos társasházat már eleve úgy tervezték, hogy a közös területek világítását és a szellőzést napelemek biztosítsák.

   A jelenlegi adottságokkal egy 50 kw-os berendezéshez megközelítőleg 300 négyzetméternyi napelem szükséges. A rendszerváltás előtti nagy lakótelepek tömbjeinek tetején bőven van hely. Újpesten, az „L” alakban elhelyezkedő Megyeri út 210-216. – Sárpatak utca 1-3. című, 8-10 emeletes, 177 lakásos tömb tetejére gondolt el Csathó Károly közös képviselő másfél éve egy nagyobb rendszert, amely csökkenti a 6 felvonó, a szellőzők és a lépcsőház világítás éves kétmillió forintnyi számláját.

  Egyszerűen megérthető költségszámítással alátámasztott javaslata múlt év nyarán kapta meg a társasházi közgyűlés elsöprő többségű támogatását. A napelemes kiserőművek 50 kw-ig nem engedély-kötelesek, hanem úgymond háztartási méretűek.
    Ezt a maximumot célozták meg 280 négyzetméter felületű napelemekkel. A rendszerük 2021 április 16-án kezdett el termelni: június végéig az első mért időszakban a társasház energia igényének kétszeresét tudták maguk megtermelni, azaz a saját fogyasztásukon túlmenően 160 ezer forintnyi áramot visszatápláltak a hálózatba (amit majd később elfogyaszthatnak).
   Hoványi Dávid, a Megyeri úti társasház beruházását bonyolító Opera Solar kft. ügyvezetőjének számítása szerint egy 10 kW-os rendszer bekerülési költsége bruttó 3,5 millió forintra becsülhető, a háztartási méret maximuma esetén (50 kW) bruttó 15 millió forinttal kell számolni.
   A megtermelt – és helyben az adott pillanatban fel nem használt – áram közhálózatra bocsátásában fontos változás, hogy az önerőből megvalósított napelemes rendszert telepítők uniós jogszabály alapján 2023. december 31-ig szerződhetnek szaldó elszámolásban az áramhálózati cégekkel, ugyanakkor a beruházást otthonfelújítási állami támogatással megvalósítók esetében ezt idén július 1-jétől felváltotta volna a bruttó elszámolás. Csakhogy a június 30-án megjelent kormányrendelet szerint a bruttó elszámolást előíró jogszabály nem lépett hatályba. Így a vissza nem térítendő támogatásokkal megvalósult háztartási méretű napelemes kiserőművek továbbra is jogosultak maradtak a szaldó elszámolásra. (Szaldó elszámolás esetén évente számol el egymással az áramszolgáltató és a fogyasztó. Az elszámolási időszakban, a nyári hónapokban a napelemes rendszer sokkal többet termel, mint a ház fogyasztása, és azt a rendszer visszatáplálja a hálózatba. Ezt az ad-vesz villanyóra méri és tartja számon. A napfényhiányos téli hónapokban a megtermelt nyári többletet ingyen el lehet fogyasztani. Jól tervezett és méretezett szaldós rendszernél az éves villanyszámla akár nulla is lehet.)

   A módosítás oka, hogy a várható változás miatt az engedélyezés, ügyintézés átlagos ideje elhúzódott. A július 1-jei határidővel számos család kicsúszhatott volna a kedvezőbb elszámolásból. A jelenlegi szaldóelszámolás keretében az évente a napelemekkel megtermelt és a háztartás által elfogyasztott energia különbségét kell rendezni a szolgáltató felé, míg az úgynevezett bruttóban a napelemes termelő a hálózatból vásárolt és az általa termelt, azonnal el nem fogyasztott energia egységárát külön-külön határozzák meg. A bruttó elszámolással felértékelődik a helyben termelt villamos energia helyben történő azonnali elfogyasztásának jelentősége.
                                                                                                                                                  Kép és szöveg: -izs-or

kepfile

Veszélyes árnyékok. A napelemek úgynevezett soros rendszerek, a paneleket sorba kötik egymással. Ennek az a sajátossága, hogy ha bármelyikre árnyék vetül, akkor a teljes rendszer termelése olyan szintre csökken, mintha az egész felület be lenne árnyékolva. A beárnyékoláshoz az is elegendő, ha a napelemek fölött halad át például a ház elektromos bekötő vezetéke, vagy mondjuk a telefonvonal, kábeltévé kábele. Mostanában már lehet úgynevezett Smart napelem paneleket kapni, amelyek kezelni tudják az árnyékolás problémáját. Bár ezek is sorban vannak egymáshoz kötve, és csak az első és utolsó vezetéke megy az inverterbe, de a panelek önállóan észreveszik, ha valamelyik részüket árnyék éri, és azt a szakaszt automatikusan kiiktatják.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez