Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28654402
   « Vissza

Tarcsa lovagja lett Gréczi László

 « Cikkek és hírek 
2022. február 16.
 

 Gréczi László értékmentő újságíró, a Magyar Püspöki Konferencia nyugdíjas munkatársa januárban, a Magyar Kultúra Lovagja kitüntetést vehette át. De ezen a napon Tarcsa lovagjai közé is fogadták. Január 22-én délután Nagytarcsán a Helyőrségi Művelődési Otthonban  Magyar Kultúra Tarcsai Lovagjai az önkormányzattal közösen szervezték meg a kultúra napi gálát. Színvonalas gálaműsor keretében avatták az új lovagokat. A rendezvényen felszólalt Papp János nyugállományú ezredes és Rimóczi Sándor Nagytarcsa polgármestere is. Tarcsa lovagjai közé fogadták Gréczi László mellett Perna Pált is Domonyvölgyből.

kepfile

Gréczi Lászlót avatja lovaggá Nick Ferenc kuratóriumi elnök

   Gréczi László Kistarcsán él családjával. Munkássága a XVI. kerülethez is hosszú évek óta szorosan kötődik. A rákosszentmihályi Szent Mihály templom virágdíszítésén kívül nevéhez fűződik a Szentmihályi Esték (Kovász Egyesület, Rákosszentmihályi Plébánia, elnök: Petrovics Sándor) keretében számos művésszel készített beszélgetés. Néhány név a meghívottak közül: Császár Angéla színművész, Bőzsöny Ferenc főbemondó, R. Törley Mária szobrász, Budai Ilona népdalénekes, Lőrincz Sarolta Aranka népművelő, Kiss László népzenész, Bakos Kis Gábor színművész.

   A Szent Kereszt Ökomenikus Magazinban és a Keresztény Életben sok-sok cikkét, tudósítását olvashattuk tőle az elmúlt 15 évben.

  De amit e lap olvasói sokan talán nem tudnak róla: szülőfalujában, a Nógrád megyei Dejtáron évtizedek óta értékmentő kulturális tevékenységet folytat. Az Ő érdeme, hogy Dejtár legendás kántortanítója, igazgatója és kórusvezetője, Luspay Kálmán emléke tovább élhet a jövő nemzedékében is. Ösztönzésére és személyes hozzájárulásával emléktáblát helyeztek el Dejtár katolikus templomának a falán. Kezdeményezője és egy évtizede fáradhatatlan szervezője a Luspay Kálmán Népdaléneklő Versenynek, amelyen évente 50–60 diák mutathatja be tehetségét.  Mindezzel a falu, a régió és az Ipolyságon túli felvidéki települések közötti közösséget is nagy odaadással építi. A Luspay-Gallay családdal közösen emlékszobát rendeztek be és avattak a falu tájházában.

kepfile

Gréczi László címet is kapott

kepfile

Gréczi László oklevele és lánca

    Az elmúlt évtizedekben a kulturális élet nagy személyiségeit hívta meg falujába is.

  Nemcsak néz, hanem lát is. Kezdeményezésére újult meg több fővárosi művész elhagyatott-elhanyagolt sírja, melyeket minden alkalommal Kozma Imre irgalmasrendi szerzetes szentelt fel. Idén, 2021 októberében szülőfalujában a templom oltárképének és szobrainak nemes adományozójának sírját újíttatta és szenteltette fel.

  Hitvallása: „Mentsük, ami menthető és adjuk meg a tiszteletet azoknak, akik sokat tettek egy adott település kultúrájáért. Életnek értéket csak a szolgálat adhat, amellyel környezetünk ügyei felé fordulunk.”

   Arra a kérdésemre, hogy milyen érzésekkel vette át a Stefánia Palotában és Nagytarcsán a lovagi kitüntetést, a következőket válaszolta:

   - Édesanyám, akit két éve veszítettem el, most nagyon örülne, hogy a Magyar Kultúra Lovagjává választották a fiát. Következetes asszony volt, aki rengeteget dolgozott, ápolta a hagyományokat, egész életében népviseletben járt. Azt hiszem nem is nekem járt volna ez a díj, hanem neki. A tájház Luspay szobájában megtalálható az iskolai bizonyítványa, amire én mindig büszke leszek. Tőle tanultam a történelmet, soha nem volt tabu, sem a világháború, sem Trianon, de az ’56-os forradalom sem. Ha az ember példaképet nevez meg, nekem a szüleim voltak, de elsősorban a bölcs és okos édesanyám.

   Gratulálok a kitüntetéshez, a további munkájához sok sikert és jó egészséget kívánok!

                                                                                                                                                     Sipos Kata

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez