Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28658477
   « Vissza

A világ legboldogabb anyukája

 « Cikkek és hírek 
2022. március 15.
 

A Liu testvérek mamája Szentmihályon „hullámvasutazott”

Az idei február a téli olimpiáról szólt, mely sportesemény, hála két fiatalembernek, a Liu testvéreknek, nekünk, magyar embereknek is többről szólt már, mint az északi népek saját versenye. Rövidpályás gyorskorcsolyázóink ugyanis fokozatosan a világ elitjébe repítették a magyar short track-et, amely sportág négy éve a dél-koreai Phjongcshang-ban a magyar sport történetének első olimpiai bajnoki címét is begyűjtötte. Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang révén az elmúlt négy évben is szépen gyűltek a jobbnál jobb eredmények.

   A két fiú világ- és Európa-bajnoki címeket szerzett, így az idei pekingi olimpiára is esélyesként utazhattak ki. A kínai fővárosban rendezett ötkarikás eseményen pedig ismét bizonyították klasszisukat, olimpiai bajnoki címmel és több olimpiai bronzéremmel térhettek haza.
   Nem túlzás azt állítani, hogy Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang ma Magyarország legismertebb és legnépszerűbb sportolói közé tartoznak. Az biztos, hogy a Lőrincz-testvérek és a Decsi fivérek mellett ők az egyik legkedveltebb testvérpár. Olyan sportolók ők, akikre sokan szeretnének még az átlagnál is büszkébbek lenni. Nem tagadom, mi kertvárosi­ak is így vagyunk ezzel.
   Egyvalamire mindenkép­pen büszkék lehetünk: a négy évvel ezelőtti történelmi aranyérmet követően ugyanis a Liu-fiúk (és az akkori csapat tagjai) nálunk, az Erzsébetligeti Színház nagyszínpadán álltak először a nagyközönség elé. De Sanyinak és Adónak (Shaoang beceneve) ennél erősebb kötődése is van a kerülethez. Olyan, melyre valóban büszkék lehetünk.

   A két fiú ugyanis ide született. A Csömöri úti családi házuk pedig ma is édesapjuk tulajdonában van. Sanyi hét, Adó ötéves koráig lakott a Kertvárosban, majd a család egy kerülettel beljebb, Kőbányára költözött. Ám a két kiváló short track-es ma is gyakran megfordul a Kertvárosban. Köszönhetően annak, hogy a Phjoncshang-i olimpia (és az erzsébetligeti rendezvény) után az édesanyjuk, Kelemenné Szabó Szabina visszaköltözött a kerületbe. Ezért vele beszélgettünk a sikeres pekingi olimpiát követően.
  – Szerencsére a barátaink tudták rólam, milyen idegállapotban vagyok, ha Sanyiék versenyeznek, és gondoskodtak róla, hogy sose legyek egyedül. Megpróbáltak megnyugtatni, ez pedig segített abban, hogy elviseljem azt a feszültséget, ami a szurkolással együtt járt. Ado olimpiai bajnoki címét pedig családi körben néztem végig, mely siker után nem tagadom, a könnyeim is kicsordultak.
  Szabina itthon, Rákosszentmihályon ugyanúgy „hullámvasutazott”, mint a fiai Pekingben. Az első versenynapot követően például azonnal a mennybe ment, hisz Sanyiék a vegyesváltóval rögtön egy olimpiai bronzérmet szereztek.
  – Mindenképpen éremért utaztak az olimpiára, s hogy ez már az első versenyszámban összejött nekik, nagy megnyugvást jelentett. Az én számomra biztosan, ha akkor lefújják az olimpiát, már elégedett lettem volna. Ők azonban arra készültek, hogy egyéniben is a legjobbak lesznek.

kepfile

Liu Shaolin Sándor és testvére, Liu Shaoang édesanyjukkal, Szabinával

  Kevés anya van, akinek megadatik, hogy mindkét gyermeke elsőként halad át a célvonalon egy olimpián. Szabinának ez az érzés megadatott, aztán mégsem így lett.
   – Amikor Sanyi megnyerte az 1000 méteres versenyszámot, nagyon boldog voltam. Amikor pedig igazságtalanul kizárták őt a versenyből, nagyon megijedtem, mi lesz a fiammal. Este beszéltem is vele, sírva panaszolta, hogy mi történt vele. Megpróbáltam megnyugtatni, illetve átbeszéltük, hogy ilyen helyzetben mi a legjobb megnyilvánulás. Közös döntés volt az is, hogy gratulált kínai ellenfelének. Jól ismerem Sanyit, így tudtam, hogy ebből a nehéz helyzetből is fel fog állni. Nem is hívogattam őt, pusztán a szeretetemről biztosítottam. De anyaként azt is éreztem, hogy Ado sem önfeledt boldog a bronzéremmel, hisz ahhoz a sikerhez a bátyját kellett kizárni a versenyből. Nehéz szituáció volt, de tudtam, őket csak erősíti ez a helyzet, mert mindig is nagyon jó testvérek voltak.

   A másik olimpiai bajnoki cím előtt azonban történt még egy és más. Például, hogy a Liu-fiúk rajthoz álltak 1500 méteren is, és kiváló korcsolyázással azon a távon is döntőbe jutottak. A tízfős fináléban végül egy negyedik és egy hatodik helyet szereztek. Majd következett a váltó, mely számban a magyar csapat címvédő volt.

   Sajnos, a Fortuna jóvoltából Sanyiéknak a kétszeres olimpiai bajnok, kilencszeres világbajnok dél-koreai, a világ- és Európa-bajnok holland, valamint a mindig erős orosz csapattal szemben kellett volna kivívniuk a döntőbe jutást, amely egy rossz váltás miatt nem sikerült. A verseny utáni első mondatokat pedig sokan félreértették.
   – Az vesse rájuk az első követ, aki ezt a teljesítményt meg tudná ismételni. Szerintem, nem sokan vannak ilyenek. Természetesen én is olvastam a kommenteket, anyaként szörnyen bántott, hogy a fiaimat, a fiamat szidják. Hozzáteszem, teljesen jogtalanul. A rövidpályás gyorskorcsolya ugyanis nemcsak egy sportág, hanem egy nagycsalád is egyben, melyben mindenki segíti a másikat. Ahhoz, hogy megértsük, mi történik a jégen (és utána), ismerni kellene a sportágat.
   – Persze, egy-egy olimpia alatt sokan nézik tévében a versenyeket, és hajlamosak elhinni, hogy értenek is a short track-hez. Én anyaként 16 éve követem a fiaim pályafutását, nézem a versenyeket, sokszor élőben is, mégsem merem azt állítani, hogy értek a sportághoz. Azt viszont tudom, hogy mit jelent 50 kilométeres sebességgel egy vékony pengeélen száguldani úgy, hogy bárki meglökhet, bármikor kicsúszhat a lábam alól a talaj, és egy apró dolgon is hatalmasat lehet esni.
   Nos, Adó, az 500 méteres sprintszámban nagyon figyelt arra, hogy semmilyen hibát ne kövessen el. És ez a figyelem most olimpiai bajnoki címet jelentett a számára. A magyar sport történetének első egyéni olimpiai aranyát ebben a sportágban.
   – Magamhoz képest nyugodt voltam Ado döntője előtt, pontosabban nyugodtabb, mint a korábbi alkalmakkor. Valahogy éreztem, hogy meg tudja csinálni. De az is megnyugtatott, hogy a riválisai közül többen kiestek a döntő előtt. De nagyon boldog voltam a győzelmét követően. Legalább annyira megríkatott, mint Sanyi kizárása. Így utólag és összességében elégedett vagyok: amiért kimentek, azt megcsinálták – talán még többet is. Hogy több volt-e ebben az olimpiában, nem tudom. Az biztos, ez az esemény csak erőt és motivációt adott nekik ahhoz, hogy Milánóig kitartsanak.
   A nehéz hetek, hónapok után Szabina (és az egész család) alig várta már, hogy a fiúk hazaérkezzenek. Sajnos, azonban az édesanya sem reptéren, sem a Gyakorló Jégcsarnokban, a fiúk ünnepélyes fogadásán nem lehetett ott. Akkor ugyanis a legkisebbik gyermekére kellett otthon vigyáznia.
   – Szerencsére este már találkozhattam velük. Egy étterembe ültünk be a szűkebb családdal, amely így is 22 főt jelentett. Hogy mit kértek? Pekingi kacsát. Mindenevők, de a kínai étteremben ezt kívánták. Sajnos, most egy darabig ismét nélkülöznöm kell őket, mert alighogy hazajöttek, már el is kezdték a felkészülést a március közepi világbajnokságra. Utána meg pihenni fognak. De ezt már megszoktam, hisz tízéves korukban „elveszítettem” őket. Azóta csak a korcsolyázásnak élnek. De eljön majd az idő, amikor ők is hátradőlhetnek végre!
   Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang eddig 56 érmet szerzett a világversenyeken (olimpiákon, vébéken és Eb-ken), amely érmek nagy része édesanyjuk rákosszentmihályi otthonában található.

kepfile

   – Hogy mennyire vagyok boldog az érmek láttán? Természetesen jó érzéssel és büszkeséggel tölt el rájuk nézni, de én ugyanilyen boldog voltam, amikor 26 éve Sanyi, 24 éve pedig Adó megszületett, és ugyanilyen boldog voltam, amikor Léna lányom 17 éve, legkisebb gyermekem, Kelly pedig 3,5 éve világra jött. Nagyon jó érzés ilyen gyermekek édesanyjának lenni!
                                                                                                                                              Riersch Tamás

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez