Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28661747
   « Vissza

Ünnepi kitüntetések

 « Cikkek és hírek 
2022. március 16.
 

 

A XVI. kerület új Díszpolgárai

kepfile

Nyolczas Péter (posztumusz). A Kölcsey iskola legendás hírű testnevelő tanára 1950-ben született. Középiskolás korában fedezte fel tanára, hogy több sportágban is nagyon tehetséges: szertornában és labdajátékokban is kiválóan szerepelt. A Testnevelési Főiskolán 1973-ban kapott diplomát, majd később egyetemi végzettséget is szerzett. Egész életében egyetlen munkahelye volt, 43 éves munkássága alatt megszámlálhatatlan érmet, kupát, elismerést, dicsőséget szerzett a gyerekekkel az iskolának. Egyéniségében volt valami nem tanítható kisugárzás, amellyel még azokat a diákokat is magával ragadta, akiknek nem volt alapvető igényük a sport, a testmozgás. Nem csak tanította a sportot, magas szinten művelte is. Minden sportágat kedvelt. Évekig teniszezett a felnőtt 3. osztályban, de a mozgás egyik formája sem volt idegen számára – a sakktól a korcsolyán át, az asztaliteniszig. Életműve tovább él abban a sok száz, tán ezernél is több tanítványéban, akiket ő vezetett be a sport örömteli világába.

kepfile

Tarnai Kiss László hihetetlenül színes és sokrétű személyiség: gyógypedagógus és énektanár, rádiós és televíziós szerkesztő-műsorvezető, rockzenész és énekes, nemzetőr altábornagy, népdalénekes, kertvárosi lokálpatrióta. 1955-ben született, 6 éves korától zenél, már fiatalon elismert zongorista volt. Gyógypedagógusként végzett, a cinkotai kisegítő iskola gyermekeit oktatta, majd a Szent-Györgyiben tanított 8 évet. Itt énektanárként a tanulóival jótékonysági koncerteken lépett fel. Négy éven át televíziós szerkesztő volt, majd a Magyar Rádió szerkesztő-műsorvezetője lett, több műsort alapított, pl.: Jó ebédhez szól a nóta. 2012-ben megalapította a Dankó Rádiót, melynek művészeti vezetője, felelős szerkesztője, népszerű műsorvezetője. Öt éve hozta létre a nagy sikerű Tarnai Rock Band-et. A Fráter Lóránd Nemzetőrség altábornagya. Zenei munkásságáért számos elismerést kapott: kétszeres Életmű-díj, Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetés, Magyar Érdemrend Lovagkeresztje, Magyar Kultúra Lovagja díj.

kepfile

Végh Aladár születésétől kezdve (80 éve) abban a mátyásföldi villában él, amit még a nagyapja vásárolt a múlt század elején. Nagyapja alapító tagja volt a Mátyásföldi Nyaralótulajdonosok Egyesületének, ami csodálatos építészeti örökséget hagyott az utókorra. Az unoka ezt az örökséget vitte tovább: építészmérnök lett, majd tervezőmérnökként műemlékvédelmi szakoklevelet is szerzett. A Corvini Domini elnökségi tagjaként közreműködött a XVI. kerületi lakókörnyezet fejlesztésében. Jelenleg is tagja az önkormányzat Építészeti Tervtanácsának, valamint magántervezői tevékenységet is végez. Szaktudása segíti, hogy Mátyásföld arculata a szükséges felújítások, átépítések nyomán se veszítsen egyedi építészeti stílusából. Közreműködött a mátyásföldi katolikus templom bővítésében, belső felújításában. Építészként részt vett R. Törley Mária szobrászművész több kerületi alkotása építészeti munkarészének megtervezésében, ezek egyike a Reformáció emlékműve a Reformátorok terén.


XVI. KERÜLETÉRT KITÜNTETÉST KAPOTT Dr. Bánhegyi Eszter, a Margit utcai rendelő háziorvosa; Baumhoczer Tamás vállalkozó, a BKIK tagcsoport tiszteletbeli elnöke, a sportélet aktív szereplője; Csillik Kristóf, a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet vezetője; Dr. Erdőközi György (posztumusz), a kerület volt aljegyzője; Dr. Záborszky Ferenc, a Kertvárosi Egészségügyi Szolgálat szakorvosa.

A XVI. KERÜLET IFJÚ TEHETSÉGE elismerést kapott Tollár Vince Levente (8. osztályos tanuló), a történelemtudomány területén végzett kimagasló munkájának elismeréseként, Varga Levente Péter, a hagyományápolás területén végzett kimagasló munkájának elismeréseként és Szauer Lilla, az irodalom területén végzett kimagasló munkájának elismeréseként.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez