Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28656079
   « Vissza

Kis helyi energiakrízis…

 « Cikkek és hírek 
2022. május 11.
 

kepfile

Az uszodák energiaköltsége az idei évtől többszörösére nőtt

   A hazai lakosság még csak az újsághírekből ismerheti a magasra emelkedett energiaárakat. Az önkormányzatnál, illetve az önállóan gazdálkodó önkormányzati tulajdonú szervezeteknél már jelentkezik az energiakrízis.
  A két kertvárosi uszodát üzemeltető Kertvárosi kft-nél a hosszabb távra megkötött energiaszállítási szerződés a múlt év végén lejárt. Mint Cserna Sándor igazgató lapunknak elmondta, a múlt év nyarán előbb úgynevezett indikatív árajánlatokat próbáltak bekérni az energiaszolgáltató társaságoktól. (Az indikatív árajánlatból lehet megtudni, hogy nemzeti vagy uniós közbeszerzést kell-e indítani a várható ár miatt.) Az energiaszolgáltatók arra hivatkoztak, hogy nagyon gyorsan változnak az árak, tehát az előzetes árajánlat pillanatok alatt hatályát veszti, mert az adott mennyiségi lekötés mellett nem lehet tartani a megajánlott árat.
  Ekkor elindították a magasabb értékhatárú, úgynevezett uniós közbeszerzést mind az áramra, mind pedig a gázra. Több ajánlat is érkezett, de az alacsonyabb árajánlattévő pályázók a tőzsdei árak növekedését látva inkább visszaléptek, így csak a magasabb áron szállítók indultak a pályázaton, és közülük került ki a nyertes.
 Az energiaszolgáltató kiválasztása azért elemi érdeke egy piaci szereplőnek, mert ha valami miatt nem köt új szerződést a régi helyett, akkor egyszerűen a hatályos jogszabályok kizárják a szolgáltatásból – az uszoda áram és gáz nélkül pedig nem tud működni. Cserna Sándor több vállalkozást is említett, akik különféle okok miatt nem tudtak energia-szállítási szerződést kötni, és azok kénytelenek voltak beszüntetni a működésüket.
  Végül az uszoda januártól egy évre meg tudta kötni az új szerződéseit, de nem akármilyen áron. Idén a korábbihoz képest az áramot két és félszer drágábban kapják, a gáz ára pedig közel négyszeresére emelkedett. A fenntartó önkormányzat emiatt kénytelen volt megnövelni a támogatást, a jegyárak pedig márciustól 18 százalékkal növekedtek – jóllehet ez az árnövekmény igen kis részét fedezi a megnövekedett energiaköltségeknek.
 A XVI. kerületi Önkormányzatnál sokkal durvábban jelentkezett az energiakrízis, hiszen az ajánlatkérés időszakában már javában folyt a háború. Hogy jól érthető legyen a helyzet, nézzük meg a 2020-ban kötött gázszállítási szerződést.
  Az önkormányzat egy tételben 18 fogyasztási helyre köt szerződést, ebben azok az önkormányzati épületek vannak benne, melyek gázórája 20 köbméter/óránál nagyobb kapacitású. 2020-ban (24 hónapra, 60 százaléknyi tartalékkal) 1 millió 266 ezer köbméter gázt vásároltak meg 106 millió forintért. Egy köbméter gáz ára 84 forint volt.
 Miután a gázszerződés idén júliusban lejár, szintén kiírta az önkormányzat az uniós közbeszerzési eljárást. Az intézmények száma nem változott, viszont a sok energetikai korszerűsítés, hőszigetelés, felújítás, nyílászáró-csere miatt az energiafogyaztás ezen intézményeknél 18 százalékkal csökkent. Így a gázigény 852 ezer köbméter lett, ami magában foglal 30 százalék tartalékot.
 Megdöbbentő árajánlatok érkeztek. Az MVM Next köbméterenként 1087 forintért szállított volna földgázt két éves időtartamra, az energiaköltség a korábbi 106 millióval szemben 926 millió lett volna két év alatt (több mint 30 százalékos mennyiségi megtakarítás mellett!).
 A korábbi beszállító, az E.ON szerényebb ajánlatot adott: náluk csak 655 forint egy köbméter gáz (az eddigi 84 forinttal szemben), a csökkentett mennyiség mellett 557 millió forint az energiaköltség két év alatt (2022 júliusától 2024 júliusáig). (F)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez