Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28657460
   « Vissza

Leállítottak minden iskolaépítést, de folytatódnak a fejlesztések

 « Cikkek és hírek 
2022. október 12.
 

A csömöri iskola építését sem kezdi el a magyar állam.A korábbi hetek negatív hírei után e hét elején a legelőkészítettebb, kiemelt iskola-beruházások felfüggesztéséről is megkapták az érintett önkormányzatok a tájékoztató levelet. Többek között így Csömörön, Kistarcsán és Versegyházán sem kezdődik el az új iskola építése.

   A csömöri iskola építésének is az európai uniós helyreállítási alap lenne a pénzügyi forrása, ezért várható volt, hogy hiába a „kiemelt” beruházási státusz, a magyarországi állapotok miatt az Európai Unió egyelőre nem folyósítja a pénzt. Az építésügyi és fejlesztési miniszter által meghozott döntés ugyanakkor nem jelenti a projekt törlését, az önkormányzattal kötött együttműködési szerződés életben marad, és ha lesz forrás, akkor a kiemelt iskolai beruházások, így a csömöri is elindulhat. Ősszel viszont befejeződik az ettől független zajló, Major úti iskola belső felújítása a tankerület beruházásában.

   Egyelőre ugyanerre a sorsra, „felfüggesztett” státuszba jutott (bár ez nem kiemelt beruházás), a Bulgárkert mellé tervezett bringaközpont is, amelyet szintén az állami beruházási központ építene a településen.

   Korábban jelezték már azt is, hogy a Kacsóh Pongrác utcai, evangélikus fenntartású óvoda tervezett bővítése is felfüggesztésre került, hasonlóan minden más, még nem elkezdett egyházi óvoda és iskola építéséhez-bővítéséhez az országban.
   A csömöri önkormányzat az elmúlt években települési forrásból, ingatlanvásárlásokkal több hektárral bővítette a Palotai utcai rekreációs és intézményi központját, ahol egy hektár területet biztosít az új iskola megépítésére.

  Fél éve adták át részben központi pályázati támogatásból, részben önkormányzati forrásból az új műfüves edzőpályát. Jelenleg itt önkormányzati önerőből, a sportcsarnoktól távol eső területen zajlik az öltöző- és a mosdókonténerek telepítése, illetve készülnek a további fejlesztési tervek megvalósítására a közműkiépítések.

    Az önkormányzati forrásokból és egyéb európai uniós támogatásokból épülő és már elkezdett fejlesztések viszont Csömörön megvalósulnak.

   Elkezdődött a döntően a Pest Megyei Önkormányzat által finanszírozott körforgalom építése a Laky bekötő út és az M0-s kereszteződésében. Második fázisához ért az M0-s felüljáró kibővítésével megvalósított Szabadság úti kerékpárút építése (ide csatlakozik be októberre a XVI. kerületi kerékpársáv építése is a szomszéd önkormányzat által történő beruházás eredményeként), melynek forrása részben európai uniós támogatás, részben a helyi önkormányzati költségvetés. A Laky-kúria átalakítása is zajlik augusztus óta: itt 75%-ban VEKOP pályázati támogatással, 25%-ban önkormányzati forrásból új bölcsőde épül.

kepfile

A csömöri Szabadság úti kerékpárút a Magtár utca felújítása során kialakított kerékpárútba csatlakozik be

kepfile

Az M0-s bekötő és Laky bekötőút kereszteződésébe megépülő körforgalom nem csupán a csömöriek, hanem a XVI. kerületiek számára is biztonságos közlekedést nyújt majd

   100%-ban helyi önkormányzati pénzből készül el őszre a Nap utca, a Boglárka utca és a Cinke utca aszfaltozása, továbbá az Akácos utca felújítás is.

   Több, teljesen önkormányzati forrásból elindított rekreációs célú fejlesztés is befejeződött, illetve utolsó fázisába ért: a Bulgárkertben felújították és kibővítették a játszóteret, a természetismereti parkban tanösvény adnak át szeptember végén, októberben pedig gyalogos és kerékpáros útvonal épül az iskolásoknak és a kirándulóknak a Vágóhíd utca-Palotai utca között.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez