Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28659323
   « Vissza

Hogyan működik a rezsitámogatás?

 « Cikkek és hírek 
2023. február 8.
 

A rezsiválság kirobbanása után a XVI. kerületi Önkormányzat egy igen bőkezű rezsitámogatási rendszert léptetett életbe. Cikkünkben annak jártunk utána, hogy ez a támogatás hogyan működik a gyakorlatban.

  A Kertvárosi lakásrezsi-támogatás keretében a XVI. kerületi Önkormányzat átvállalja az egyedül élő nyugdíjasok, valamint a nyugdíjas házaspárok rezsinövekményének felét, maximum évi 360 ezer forint értékhatárig. A támogatásra jogosultak az átlagnyugdíj alatti jövedelemmel (nettó 170.000 Ft/fő) rendelkező, egyedül élő nyugdíjasok, valamint nyugdíjas házaspárok. A támogatás mértéke: az aktuális havi gáz- és áramszámla rezsinövekményének a fele. Átalánydíjas fizetés esetén maximum havi 30.000 Ft, diktálásos fizetés esetén maximum havi 50.000 Ft, éves összesítésben maximum 360 ezer forint.

  A támogatást októbertől lehetett igényelni, akár egyidőben a főváros által biztosított havi 2 ezer illetve 4 ezer forintos támogatással, valamint lehetőség volt az önkormányzat által biztosított egyéb segítségek (fűtési támogatás, lakásfenntartási támogatás, vagy krízistámogatás) igénylésére.

   Hogyan vált be a gyakorlatban a rezsitámogatás? – kérdeztük Müller Kingától, a polgármesteri hivatal Szociális és Szociális Intézményi Iroda vezetőjétől. Mint megtudtuk, január elejéig 137 kérelmezőnek állapítottak meg támogatást, és számukra akár több havi kifizetés is megtörtént.
  Eddig összesen 160-an nyújtottak be kérelmet, ebből nyolc esetben utasították el a kérelmet, mivel nem voltak jogosultak a támogatásra. Az elutasítás egyik oka az volt, hogy a számlában nem volt piaci árú fogyasztás, másrészt több kérelmező együtt élt a családjával.
   Több kérelem elbírálása folyamatban van – ha nem volt teljes körű a dokumentáció, akkor abban az ügyben nem hoznak döntést, hanem ha lehet, megvárják a hiányzó számlák megszerzését, ami mostanában akár eléggé időigényes is lehet. A támogatások egy részét még karácsony előtt kifizették, a többit január elején teljesítették. Így eddig egymillió 887 ezer forintot kaptak a kérelmezők.
   A támogatás összege várhatóan emelkedni fog, mivel folyamatosan növekszik a kérelmezők száma, becslések szerint kb. kétszázan lesznek rá tartósan jogosultak a kerületben. A támogatási összeg nagyon változó. Van, aki a maximális összeget megkapja, olyan sokat emelkedett a számlája, másoknak csak havi pár ezer forint jár, de számukra ez is nagy segítség.
Érdekes, hogy nem csupán a családi házban lakók lépik túl a támogatott mennyiséget. Vannak olyan konvektorral fűtött lakótelepi lakások, ahol szintén belép a piaci ár – jellemzően ezek észak felé néző sarki lakások, igen rosszul szigetelő nyílászárókkal. (F)

kepfile

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez