Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28656209
   « Vissza

Még mindig nem tudják, mitől gyulladt ki az uszoda

 « Cikkek és hírek 
2023. május 18.
 

Nagyon vontatottan halad a tűzvizsgálat a leégett szentmihályi uszoda esetében – mondta el lapunknak Kovács Péter polgármester. A tűzvizsgálatba szakértőt vontak be, és ennek a vizsgálatnak az idejét májusban újabb 30 nappal meghosszabbították.

  A hatalmas tűzben szinte minden megsemmisült a szaunatérben, és a szakértő valószínűleg nem tudja megállapítani, hogy mi is okozta a tüzet. A közelben ott volt egy ipari kamera, ami fel is vett vélhetően mindent, de sajnos a videót rögzítő számítógép is megsérült, arról nem lehetett a felvételeket visszajátszani – pedig a felvételen bizonyára jól látható volt, hogy pontosan hol keletkezett a tűz. Ebből talán azt is meg lehetne állapítani, hogy a tüzet mi okozta.

Vizsgálják a szervert

   A kirendelt szakértő nemrég arra jutott, hogy informatikai szakembert von be a vizsgálatba, és a szerverről mégis csak megpróbálják kivarázsolni a képet, ami nagyban segítené a tűz kivizsgálását.

   Amíg nincs meg a tűzvizsgálat eredménye, addig a biztosító sem fizethet. Ennek az az oka, hogy ha a kifizetés elindítása után kiderülne, hogy a tűz valami vétkes gondatlanság következménye, tehát a kárt a károsult elháríthatatlan magatartása okozta, akkor az addig kifizetett pénzt kamatostól vissza kellene fizetni.

   A kármentesítésben kiemelkedő szerepet vállalt az önkormányzat saját intézménye, a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet. Bár a munkára kértek külső árajánlatot is, saját szervezésben a külsős árajánlat mintegy harmadából sikerült a munkát elvégezni.
    A leégett tetőszerkezetről először le kellett bontani a fém lemezburkolatot (amit a tűzoltás során a tűzoltók részben feltéptek, mert csak így tudtak hozzáférni a tűzfészkekhez. Ezután daru segítségével eltávolították a keresztgerendákat, és ott maradtak a mintegy 25 méteres főtartók. A ragasztott fagerendákat nagy óvatossággal emelték le a betonoszlopokról, és helyezték el az uszoda udvarán.

kepfile

Az uszodatér felett teljesen elbontották a leégett tetőszerkezetet

   A tetőben lévő hőszigetelés a belső burkolattal együtt a tűzben teljesen elégett, és a törmelékek belehullottak a vízzel teli medencébe. A Kerületgazda emberei a törmelékek többségét kiemelte, majd búvárszivattyúval kiszivattyúzták a vizet a medencéből (a normál leeresztő rendszert azért nem lehetett a víz leengedésére használni, mert akkor a vízben lévő szennyeződéstől tönkrementek volna a drága szűrők). Az uszodatér most teljesen fedetlen, csak a kormozódott betonfalakon láthatók a tűz nyomai.

Hogyan épül újjá?

  A polgármester az újjáépítés terveiről elmondta, hogy egyébként is terveztek egy kültéri strandmedencét, a felújítással egy időben ez most megvalósulhat. Az is tervbe van véve, hogy egy nagyobb szaunateret építenek a felújítás során. A leégett részeket teljesen újjá kell építeni, és a korábbiakhoz képest növelni kell a hőszigetelés hatékonyságát. Ez részben gazdasági érdek, de nem is lehetne másként megépíteni, mivel jelentősen szigorodtak az építési előírások.

Földhő-hasznosítás

  A gázárak megnövekedése miatt vizsgálatok történtek a földhő hasznosításának lehetőségeiről. Mind az Erzsébetligeti uszodánál, mind a szentmihályi uszodánál próbafúrást végeztek, feltérképezve a talaj szerkezetét, és azt, hogy milyen valószínűséggel találnának termálvizet. A kutatás arra is kitért, hogy vízkút létesítése esetén mennyi víz állna az uszoda rendelkezésére a medencék töltésének rásegítésére.

   A szentmihályi uszodánál olyan elképzelés volt, hogy közös fűtési rendszer építenének a Szentmihályi Kulturális Központ, a Baross utcai óvoda és az újjáépülő uszoda számára. A szakértői vélemény szerint a termálvíz kinyerésére Szentmihályon kicsi az esély, ehelyett talajszondákat érdemes elhelyezni. A kulturális központ energiafogyasztása annyira kevés, hogy emiatt nem rentábilis bevonni a beruházásba. Az uszodát és az óvodát viszont gazdaságosan lehet hőszivattyúval üzemeltetni, a talajszondák pedig elhelyezhetők a napközis tábor udvara alatt.

Indul a felújítás

   A felújítás elindításához a május 26-i képviselő-testületi ülésen az önkormányzat létrehoz egy 500 millió forintos felújítási alapot, részben a tartalékok átcsoportosításával, részben a felajánlásként érkezett összegekből. Remélhetőleg a következő hónapokban a tűzvizsgálat is lezárul, és akkor a biztosító is nyilatkozni tud, hogy milyen összegű lehet a kártérítés.

   Várhatóan a nyáron az önkormányzat kiírhat közbeszerzést a kültéri medence építésére és az uszoda felújítására, ezzel párhuzamosan pedig beindulhat a talajszondás-hőszivattyús beruházás. Ha sikerült megfelelő ajánlatokat kapni, és senki nem támadja meg bíróságon a közbeszerzést, akkor várhatóan idén ősszel elindulhat a kivitelezés, és 2024 májusában akár meg is nyithat az újjáépített szentmihályi uszoda.


Adományok az uszoda újjáépítésére

kepfile

  Jótékonysági koncertet tartottak május 14-én a szentmihályi katolikus templomban a plébánia, a Kovász Egyesület, a Hittel a Nemzetért Alapítvány és a Rákosszentmihályért Kulturális Egyesület szervezésében. Szilasi Alex Liszt-díjas zongoraművész adott koncertet a templomban, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem színjátszó csoportjának közreműködésével. Az esemény fővédnöke Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes volt. Az est közönsége az adományokat a koncert végén tette kosárba, utána szervezők számláltak: a papírpénzekből összegyűlt 499.500 forint, majd az aprópénzből további 500 forint, a koncert bevétele tehát kerek félmillió forint lett.


 

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez